klinkers leggen

Klinkers leggen

Heeft u nog klinkerwerken liggen waar u tegenop ziet? Of weet u niet waar u moet beginnen met het leggen van de klinkers? Met ons onderstaande stappenplan helpen wij u stap voor stap door uw klinkerwerken heen. Laat u het leggen toch liever over aan een professionele stratenmaker? Neem dan contact met ons op. Wij zijn een netwerk van stratenmakers en klinkerleggers verspreid door heel Vlaanderen. Ook in uw regio! Wanneer u contact met ons opneemt middels ons contactformulier, krijgt u offertes van maximaal 5 verschillende stratenmakers uit de buurt. Vergelijk deze op prijs en aanbod zodat u verzekerd bent van de beste prijs per m2 voor het plaatsen van de bestrating!

Welk type klinkers?

Wellicht begint het u te duizelen bij het brede aanbod aan klinkers. Toch zijn er in de basis slechts twee verschillende soorten klinkers: betonklinkers en keramische kleiklinkers. Welke klinker het meest geschikt is voor uw klinkerwerken, hangt af van het budget en persoonlijke voorkeur. Zowel betonklinkers als kleiklinkers zijn verkrijgbaar in tal van verschillende kleuren en vormen. Mocht u eenmaal een keuze gemaakt hebben, bestel dan alle klinkers in één keer. Krijgt u meerdere pallets geleverd? Laat deze stenen door elkaar plaatsen en ga niet pallet voor pallet af. Zo voorkomt u kleurverschillen en zorgt u voor een goede kleurverdeling op het terras of oprit. Laat de betonklinkers op de oprit in elleboog verband leggen voor het sterkste resultaat.

Ondergrond klinkers

Afhankelijk van de locatie van de bestrating is een ondergrond van split of zand voldoende. Voor het plaatsen van een terras of tuinpad is het geen probleem als u de fundering legt met split of zand. Split zorgt voor een goede afwatering en is stevig genoeg. Indien u betonklinkers gaat leggen op de oprit, dan is een sterke ondergrond van groot belang. Er rijden natuurlijk dagelijks auto’s overheen, dus u wilt verzakkingen voorkomen. Voor het plaatsen van de fundering van de oprit wordt daarom een mengsel van zand en cement aangeraden. Dit wordt ook wel stabilisé genoemd en zorgt ervoor dat de betonklinkers stevig vast komen te liggen.

Gratis offertes vergelijken


klinkers leggen oprit

Stap 1: Grond voorbereiden

Maak een tekening op schaal, zodat u precies weet waar u de boordstenen en de betonklinkers gaat leggen. Zet het nieuwe oprit of terras uit met piketpaaltjes en span een draad om de hoogte van de betonklinkers aan te geven. Deze moeten licht aflopen zodat het water goed weg loopt. Een helling van 1 centimeter per meter is voldoende, controleer regelmatig met een waterpas of het geheel nog goed afloopt. Als u tevreden bent met het oppervlak verwijderd u het onkruid en begint u met het uitgraven van het nieuwe terras of oprit. Wanneer u 35 tot 45 centimeter diep bent kunt u starten met de fundering voor de klinkers.

klinkers leggen terras

Stap 2: Fundering voor de klinkers

De juiste ondergrond verstevigt de stenen. Dit is met name bij een oprit van belang. U zal eerst de boordstenen moeten plaatsen, daarna kunt u de rest van het oppervlak vullen met een ondergrond voor de betonklinkers. De boordstenen plaatst u langs de rand van de oprit of het terras en deze sluiten de klinkers in. Gebruik bij het plaatsen van de boordstenen ook een laagje stabilisé en sla de boordstenen met een rubber hamer goed in de grond en tegen elkaar. Voor de afwatering stort u binnen de boordstenen eventueel een laag gebroken puin of split gevolgd door een laag stabilisé. U maakt dit eenvoudig zelf door één deel cement op zeven delen zand te mengen.

Stap 3: Klinkers leggen

Voordat u de betonklinkers gaat leggen bedenkt u in welk verband u ze gaat plaatsen. Voor een terras geeft een wildverband een uniek patroon, maar kost wel meer moeite en tijd. Eenvoudige verbanden voor een terras zijn halfsteens-, volsteens- of blokverband. Hierbij heeft u over het algemeen ook minder betonklinkers nodig, waardoor de prijs per m2 een stuk lager ligt. Voor een oprit is een elleboogverband aan te raden. Doordat de betonklinkers als het ware in elkaar worden gevlochten, bieden deze de beste stabiliteit voor uw oprit. Let er bij het leggen op dat de klinkers stevig tegen elkaar worden gelegd en gebruik een rubberen hamer om ze vast te slaan. Controleer tevens regelmatig of uw oprit of terras voldoende afloopt.

Stap 4: Afwerking

Na het leggen van de stenen en boordstenen moeten deze goed aangedrukt worden. Een trilplaat is ideaal voor grotere oppervlakken. Wilt u op uw terras klinkers leggen zonder trilplaat? Gebruik dan een stevige plank en een hamer om de stenen mooi vlak te krijgen. De volgende stap is het voegen. Strooi een fijn zand uit over de betonklinkers en strijk dit met een bezem uit over de voegen. Herhaal deze stap een aantal keer en laat het tot slot een paar weken liggen. Door regen en wind verdwijnt het zand in de voegen van uw klinkers. Gebruik geen hoge drukspuit om de klinkers te reinigen, dit zorgt ervoor dat de stenen sneller algen opnemen.

Hulp nodig? Offertes vergelijken!

Wilt u de tuin gaan bestraten of een terras creëren? Klinkerwerken zijn met een goede handleiding relatief eenvoudig zelf te doen. Onderschat de tijd die het u gaat kosten niet. Voor de klinkerwerken van een gemiddelde oprit is een vakman zo’n 5 werkdagen kwijt. Houd er rekening mee dat u zelf langer bezig bent met het graven, het leggen en de afwerking van uw oprit. Laat u het nieuwe terras toch liever aanleggen door een professional? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. U krijgt meerdere offertes toegestuurd van klinkerwerkers uit uw regio. Vergelijk deze op prijs en aanbod zodat u zeker weet dat u de beste prijs per m2 betaalt voor uw klinkerwerken!

klinkerlegger