tuinpad aanleggen grind

Tuinpad aanleggen met grind

Wanneer u een pad in uw tuin wilt aanleggen, dan zijn split, siergrind of dolomiet een aantal mogelijkheden. Het aanleggen van een grindpad is een stuk voordeliger dan het leggen van tegels. Niet alleen omdat het split zelf voordeliger is, maar ook omdat u het heel eenvoudig aanlegt. Onderhoud aan het grindpad is bijna overbodig. Met een goede worteldoek en grindmatten hoeft u zich geen zorgen te maken over onkruid en blijft het grind mooi verdeeld. Bent u overtuigd van de voordelen van een grindpad of grindterras in de tuin? Met de onderstaande tips legt u eenvoudig zelf een grindpad aan. Laat u het liever leggen? Neem dan contact met ons op middels ons contactformulier. U krijgt al snel tot 5 verschillende offertes van klinkerwerkers uit uw regio. Vergelijk en bespaar zo tot 25% op uw kosten!

Soorten grind

Het aanleggen van een tuinpad met grind is eenvoudig te realiseren. Daarbij bevordert een tuinpad met split of siergrind de afwatering van uw tuin. Bij het aanleggen van het tuinpad heeft u de keuze uit meerdere soorten siergrind of split. Split is hoekig van vorm, waardoor het minder rolt dan siergrind. Doordat het minder rolt, geeft split een stabielere laag. Daarom wordt het veel gebruikt voor de parking of een grindterras. Siergrind is, in tegenstelling tot split, fijner om overheen te lopen. Beide soorten komen in verschillende varianten, groottes en kleuren. Wit grind is een populaire keuze. Een derde optie is het leggen van dolomiet. Dolomiet is een kalkgesteente en staat bekend om zijn gele kleur. Dolomiet is een voordelige optie.

Stap 1: Tuinpad uitgraven

Voor u begint bepaalt u waar u het pad wilt aanleggen. Gebruik hiervoor een plattegrond op schaal en teken het tuinpad uit, houd hierbij rekening met de breedte en de diepte van het tuinpad. Als u tevreden bent met het ontwerp en weet waar u het pad wilt aanleggen, dan zet u het tuinpad met behulp van piketpaaltjes en een draad uit. Zo kunt u het eenvoudig visualiseren. Zorg ervoor dat het oppervlak glad is en dat eventueel onkruid verwijderd wordt. Dan kunt u beginnen met het uitgraven van het tuinpad. Voor het beste resultaat graaft u het tuinpad tot zo’n 40 centimeter diep uit.

Gratis offertes vergelijken


grindpad leggen

Stap 2: Kantopsluiting met boordstenen

De tweede stap in het aanleggen van uw tuinpad is het plaatsen van de kantopsluiting. Dit zijn lange boordstenen die ervoor gaan zorgen dat het grind op z’n plek blijft liggen. Voor een stevig resultaat brengt u een laag stabilisé onder de boordstenen aan, dit is één deel cement op 7 delen zand. U zal de boordstenen om het hele pad moeten leggen. Controleer hierbij regelmatig met een waterpas of uw tuinpad recht loopt. U kunt er ook voor kiezen om het tuinpad licht af te laten lopen, maar blijf dit controleren met een waterpas. Met een rubber hamer tikt u de boordtegels stevig in de gleuf en tegen elkaar aan.

grindpad aanleggen

Stap 3: De fundering leggen

Wanneer de stabilisé goed is uitgehard is de volgende stap het leggen van de fundering. Gebruikt u liever een fundering zonder stabilisé? Plaats dan een worteldoek onder het grind of split. Zo voorkomt u onkruid en zorgt u er voor dat het gesteente niet wegzakt in het zand. Snijd het doek zelf op maat. Moet u meerdere doeken gebruiken? Zorg er dan voor dat er minimaal 15 centimeter overlapt en controleer of het worteldoek overal goed aansluit. Hierop schept u eerst een laag gebroken puin of zand, gevolgd door een laag stabilisé. Beide lagen moeten goed aangestampt worden met een trilplaat voordat u verder kan met het aanleggen van uw grindpad.

Stap 4: Grind storten

Er zijn twee manieren om uw grindpad te leggen. Met behulp van grindmatten of door het siergrind of dolomiet los op de fundering te storten. De matten zorgen ervoor dat het grind vast komt te liggen. Zo ontstaat er geen spoorvorming en behoudt u een waterdoorlaatbare ondergrond. Leg de grindmatten op de fundering en vul deze met het grind of dolomiet. Stort een laag van ongeveer 3 centimeter siergrind boven de matten. Wilt u liever geen gebruik maken van grindmatten? Stort het grind dan los op de fundering. Houd een laag van 5 tot 8 centimeter aan en gebruik een hark om het grindpad te egaliseren.

Kosten

De prijs voor het aanleggen van een tuinpad hangt grotendeels af van het type grind dat u wilt gebruiken. Het aanleggen van een grindpad is niet ingewikkeld en door dit zelf te doen bespaart u de kosten van een klinkerwerker. U betaalt dan alleen voor het zand en stabilisé, het grind of split, de boordstenen en de grindmatten. Dit is vaak relatief voordelig verkrijgbaar. Bent u niet in staat zelf uw grindpad aan te leggen of wilt u dit gewoonweg niet? Dan kan een klinkerwerker het pad voor u leggen. Voor het aanleggen van een tuinpad met siergrind betaalt u gemiddeld rond de €12,- per vierkante meter. Dit is exclusief overige materiaalkosten en het arbeidsloon. Voor de stratenmaker zelf betaalt u gemiddeld €10,- en €20,- per vierkante meter of €30,- tot €60,- per uur.

Besparen? Vergelijk offertes!

Het aanleggen van een nieuw grindpad is niet ingewikkeld, maar vereist wel tijd en aandacht. Wilt u graag een nieuw grindpad in uw tuin maar ziet u het niet zitten dit zelf te doen? Of denkt u erover om dolomiet op uw terras of klinkers op uw oprit te laten leggen? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden of prijzen? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier. U krijgt dan snel tot 5 gratis en vrijblijvende offertes toegestuurd van klinkerwerkers uit uw regio! Door deze offertes met elkaar te vergelijken bent u verzekerd van de beste prijs en bespaart u al snel tot 25% op de totale kosten!

tuinpad aanleggen siergrind